Hur är din familj som du kommit till? trivs du? eller har du någonsin längtat hem?
Jag trivs verkligen hur bra som helst med min värdfamilj. Det bästa med min värdfamilj måste nog vara att de behandlar mig som en i familjen och inte en anställd. Det är nog framförallt därför som jag trivs så himla bra. Skulle jag behöva hjälp med något vet jag att dem skulle ställa upp. De är så måna om att jag ska ha det bra med så det är verkligen en trygghet. De försöker exempelvis så ofta som möjligt fixa annan barnvakt om helgerna, trots att jag inte jobbat alla 45 timmar under veckan, så att jag ska få vara ledig om helgerna vilket jag uppskattar så mycket att de tänker på, det är ju i stort sätt helgerna man har tid att hitta på saker på! Trots att jag känner mig hemma här och som en i familjen så kommer det dagar som man såklart längtar hem till sin familj och sina vänner hemma. Men det finns inte på kartan för mig att jag skulle avbryta mitt år, däremot när jag fick erbjudandet att få åka hem en vecka över jul som julklapp tvekade jag inte en sekund.
 
När jag tänker på Manhattan och upper east side så tänker jag Gossip Girl, Sex And The City, The Real Housewives Of New York och alla desks filmer om NY... Stämmer alla dessa stereotyper och historier eller hur är det i verkligheten? 
Det var ungefär det jag tänkte på med innan jag flyttade hit och till en viss del stämmer dessa stereotyper, men min värdfamilj är ett bra exempel på en familj som bor på Upper East side men som är väldigt ödmjuka och inte skryter alls om pengar. Upper East Side är en utav världens dyraste ställen att bo på, så min värdmamma berättade för mig när jag kom hit att när jag går längst gatorna här så går jag förbi både miljonärer och miljadärer varje dag. Något jag har märkt är att mammorna på Manhattan oftast är riktigt snygga, vältränade kroppar och hela köret, medans papporna ser mindre bra ut haha.. Barnen går iklädda i märkeskläder och det verkar vara som en tävling bland föräldrarna vilkas barn som blir mest framgångsrika. Barnkalasen här ska vi inte tala om.. Det är goodiebags, inhyrda trollkarlar eller exempelvis brandmän, brunch för både barn och vuxna osv.. allt för att visa att man har väldigt gott om pengar, återigen en tävling. Tävling om vem som är mest vältränad, har snyggast kläder, vilka som har mest pengar eller bäst lägenhet.. Så jaa stereotyperna stämmer till viss del, men långt ifrån alla som bor på Manhattan och på Upper East Side är sånna. 
 
Bra frågor att ställa till värdfamiljen man ska skypea med?
Du ska ställa frågor där du får reda på så mycket som möjligt om familjen. Om barnen har några aktiviteter? Hur ser schemat ut? Finns det möjlighet till bil? Vad tycker barnen är roligt att göra? Finns det andra aupairer i området? Vilka egenskaper söker ni hos er aupair? 
Det är utefter dina frågor och deras svar sen som du kan ta ställning till om du kan tänka dig att bo med den familjen i ett år.
 
Är det lätt att skaffa vänner utanför aupairkretsen eller är det mest aupairer man hänger med
Det är lättast att träffa aupairer måste jag nog säga, genom organisationen, LCC-mötena varje månad eller via Facebookgrupper och bloggar typ. Men självklart går det att träffa andra som inte är aupairer! Gabbi som jag umgås med och som jag bland annat ska ut på middag med ikväll är här på praktik ett år för att hon studerar i Australien, vi träffades i Svenska kyrkan där massa svenskar ses på söndagarna för att umgås här i New York. Man kan träffa andra på barer, nattklubbar, via någon annan eller om man väljer att ta en kurs på ett college. Finns massa sätt, vill man så går det :)
 
Vilket företag åker du med? 
Cultural Care Au Pair

Vad får ni göra på skolan när är på i New York dom första dagarna? 
Prata engelska, lära känna andra aupairer, göra lite uppgifter under skoltimmarna och en gruppuppgift dels för att träna på engelskan och dels för att lära sig om bland annat barnsäkerhet och vissa amerikanska lagar osv. Man längtar mest till att få komma till värdfamiljen och staden man ska spendera sitt år i under dem dagarna.

Hur pass duktig måste man egentligen vara på engelska? (Betygmässigt kanske) 
Man behöver nog inte ha mer än godkänt i betyg för att bli aupair. Men ska man ta hand om barn som bara pratar engelska så är det ju garanterat mycket lättare om man är bättre på engelska. Då blir det lättare för en själv och man kan fokusera mer på att ha kul med barnen och bilda en relation än att tänka på vilka ord man ska använda sig utav i nästa mening man tänkte säga.. 

Hur gjorde du för att samla ihop alla dina barntimmar? 
Jag jobbade på en skola i två år efter gymnasiet och var nanny i ett halvår till en barnfamilj med tre barn under gymnasiet. 

 Hur är det att bo på just Manhattan? 
Jag älskar Manhattan. Jag älskar att man både kan få storstadslivet men om man vill se natur och slippa höra trafiken och allt buller så kan man gå till Central park. Finns alltid något att göra och jag älskar tempot i staden. Det är så skönt att det går tunnelbana och bussar överallt men skulle jag vilja så kan jag även promenera hela vägen till downtown. Men det är ju även väldigt opersonligt att bo på Manhattan, precis som i vilken storstad som helst antar jag. I Stockholm är det lite samma sak. Jag har långt ifrån sett alla mina grannar i byggnaden här och man ser nya människor ute på gatorna varje dag. Det är väll det som en charmen med att bo i en mindre stad utanför, att man träffar människor och lär känna människor i sin omgivning mer. Jag skulle dock aldrig byta ut att bo på Manhattan för ett hus utanför staden för att få det mer personliga. Jag gillar storstadslivet och har alltid gjort det. Jag skulle dock aldrig välja att bo på Manhattan om jag hade barn. Alldeles för högt tempo både utanför lägenheten och även på tempot i "tävlingen" om vems barn som ska bli mest framgångsrik och komma in på privatskolorna på Manhattan. Men för min del, som spenderar ett år av mitt liv här är det heeelt fantastiskt.

Varför valde du just den familjen du valde? 
Jag och min värdmamma klickade väldigt bra på telefon redan första gången vi pratade och det var väldigt viktigt för mig. Jag gillade åldrarna på pojkarna, 8 och 5, för det är dem åldrarna jag har mest erfarenhet kring. Jag gillade såklart att de bodde på Manhattan med och att de ser sina aupairer som en i familjen och inte bara en anställd. Sen sa min magkänsla att det var rätt familj för mig och det visade sig att jag hade rätt.

Vad innebär dessa LCC-möten? 
Du måste gå varje månad på ett möte för att träffa din mentor (LCC) och andra aupairer som är i samma grupp som du som också bor i samma område. Där pratar man och umgås och kollar bara hur läget är, så får man chansen att ställa frågor till sin LCC eller berätta om något som hänt osv. Här har man chansen med att träffa andra aupairer som bor nära en som man kan börja umgås med. Jag har lyckats träffa mina vänner på annat sätt dock, men alternativet finns.

Vad saknar du mest hemifrån?
Min familj och mina vänner helt klart. Men saknar även att inte bo på jobbet och svensk mat haha. 
 
Nu sprang klockan iväg igen och om en kvart ska jag hämta upp lillkillen från skolan och sen är det jobb som gäller fram till sju tiden. Jag har inte svarat på alla frågorna än, utan ska försöka göra det när jag kommer hem ikväll! Ha det bra sålänge :)
 
 

Kommentera

Publiceras ej